Woonverzekering

Waarom je woonverzekering vergelijken?

De wereld van verzekeringen is heel erg uitgebreid en het is dan ook van belang te gaan vergelijken. Alvorens een woonverzekering te gaan afsluiten dien je jouw situatie grondig te gaan analyseren en jouw behoeften te gaan bepalen. Dit kan met behulp van een makelaar of een verzekeraar.Het contract van de woonverzekering

Het verzekeringscontract voor jouw woonst kan 3 grote categorie├źn van risico’s dekken: de basiswaarborgen, de bijkomende waarborgen (de kosten verbonden aan de schade) en de facultatieve uitbreidingen. Deze dekkingen zijn al dan niet verplicht.

De bijkomende waarborgen zijn een aanvulling op de basiswaarborgen en deze verschillen bij de verschillende aanbieders van verzekeringen. Hier kan je dus gaan kijken welke waarborgen specifiek op jouw woonsituatie van toepassing zijn en dewelke jij nodig acht. Deze basiswaarborgen zijn verplicht op te nemen in zo’n woonverzekering en deze verzekeren de schade die is toegebracht aan jouw woning en/of inboedel.

Wat is een woonverzekering

Een woonverzekering ( brandverzekering ) is noodzakelijk om de waarde van uw huis en inboedel te beschermen. De woonverzekering dekt ook uw aansprakelijkheid wanneer er andere personen schade lijden. De schade kan ontstaan door bijvoorbeeld een brand of waterschade in de woning.

Huurder of eigenaar

U kan als huurder van een appartement of als eigenaar van woning schade oplopen door een brand, storm, glasbreuk of inbraak. Het is dan wel belangrijk dat u goed verzekerd bent. Er gebeuren altijd wel bepaalde onvoorziene omstandigheden dat u bij de verzekering moet aankloppen, wanneer er een vervelend voorval heeft plaats gevonden. Daarom is het belangrijk dat u een woonverzekering heeft. Deze omvat als eigenaar van de woning een opstal en een inboedelverzekering. De opstal dekt de kosten die u heeft wanneer u uw woning op de bestaande fundering zal moeten kunnen opbouwen. Een inboedelverzekering spreekt voor zich. Deze dekt alles wat tot de inboedel kan worden gerekend. Een goedkope woonverzekering bestaat in principe niet. Wanneer u een goedkope woonverzekering wilt afsluiten zullen er bepaalde onderdelen niet verzekerd worden. Zo kan de premie gedrukt worden.

De goedkoopste woonverzekering

Zodra u een aanbieding leest, van een verzekeringsmaatschappij, met de goedkoopste woningverzekering moet u dat niet zomaar voor de volle 100% geloven. Op de eerste plaats zal ook deze verzekeringsmaatschappij ervoor moeten zorgen dat de juiste premie wordt afgedragen zodat ze geen verlies lijden. Dus er zal wel een oorzaak zijn dat men een dergelijke aanbieding doet.

Polisvoorwaarden

Wanneer u wilt nagaan, waarom een maatschappij zegt dat ze de goedkoopste zijn, dan zal u de voorwaarden aandachtig moeten gaan bestuderen. U zal dan verschillende polisvoorwaarden, van verschillende maatschappijen, naast elkaar moeten leggen en onderling vergelijken. Wanneer u dat doet dan zal u er zeker achter kunnen komen waarom de ene goedkoper is dan de ander. Bij de een wordt bijvoorbeeld het glas niet in de verzekering meegenomen terwijl dat bij een ander weer wel het geval is. U zal zich dan voor het glas weer extra moeten bijverzekeren en zo zijn er natuurlijk meer van dergelijke uitsluitingen. De een heeft een hoger eigen risico dan de ander. Een goedkope woonverzekering bestaat in principe niet.

Een woonverzekering voor een huur- of koophuis.

Het maakt een groot verschil, voor een persoon die een woonverzekering moet afsluiten, of het voor een huur- of koopwoning is. Wanneer je namelijk huurt dan heb je geen opstalverzekering nodig.

Huurhuis

Voor een huurhuis moet u alleen de verzekering afsluiten voor uw inboedel. Doordat bij verschillende maatschappijen te vergelijken kunt u voor u de juiste verzekering bepalen. Ook is het soms goed om er een bepaald eigen risico bij te nemen. Dan moet u, wanneer u een schade meldt, een deel van de schade zelf betalen. Het is daarbij dan wel zo dat de premie, die u bijvoorbeeld per maand betaalt, aanzienlijk leger kan worden. Dat is een afweging die u moet maken.

Eigen woning

Naast de inboedel, die u moet verzekeren, is het bij een eigen woning ook noodzakelijk dat u een opstalverzekering erbij afsluit. Deze verzekerd de herbouwwaarde van uw huis zonder fundering. Men gaat ervan uit dat uw huis, wanneer het helemaal afgebrand zou zijn, weer op de bestaande fundering kan worden opgebouwd.