Rechtsbijstandverzekering

Iedereen kent wel de rechtsbijstandsverzekering maar velen weten niet wat deze net inhoudt. Je weet dan ook niet wanneer je er beroep op kunt doen en wanneer niet. Het is dus van groot belang dat je weet waarover zo’n verzekering gaat, of ze nuttig is en in welke gevallen je ze kan aanspreken.

Toepassingsgebieden van rechtsbijstandsverzekeringen
Een rechtsbijstandsverzekering kan op heel wat gebieden van toepassing zijn. Het is dus belangrijk dat je weet in welke gevallen je ze kan aanspreken. Enkele voorbeelden van gevallen waarin je rechtsbijstand kan inschakelen: schade aan je wagen, schade aan onroerende goederen, recht in verband met schenkingen en testamenten, bij een lichamelijk letsel of overlijden, repatriƫring van een voertuig, enz.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken
Vanwege de brede waaier aan toepassingen van de rechtsbijstandsverzekering is het essentieel om goed geĆÆnformeerd te zijn. Het is raadzaam verschillende verzekeringen rechtsbijstand te gaan vergelijken. Ze verschillen in de gevallen die ze dekken en dus ook in prijs.

Tips over rechtsbijstandverzekering

Niemand wil het meemaken, en toch kun je er plotsklaps tegenaan lopen: een juridisch conflict waardoor rechtsbijstand noodzakelijk is om de eigen belangen zo goed mogelijk te verdedigen. Een rechtsbijstandverzekering kan hierbij enorm goed van pas komen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van deze verzekering. Hieronder staan enkele praktische rechtsbijstandsverzekering tips.

  • Bekijk goed welke categorie geschillen er wel of niet onder de dekking vallen.
  • Is er sprake van een individuele verzekering, of zijn andere gezinsleden ook meeverzekerd.
  • Worden alle kosten vergoed, of is dit beperkt? Is er sprake van een vast eigen risico? Het is goed als vooraf de antwoorden op dit soort vragen duidelijk zijn.
  • Is er sprake van een wachttijd voordat de polis effectief kan worden gebruikt. Het kan met name ook van toepassing zijn indien er van verzekeringsmaatschappij wordt veranderd.

Goedkope rechtsbijstandsverzekering

Wanneer u regelmatig tegen juridische vragen of conflicten aanloopt, of denkt hier in de toekomst mee te maken te krijgen, dan is een rechtsbijstandsverzekering handig. Net als alle andere verzekeringen, zijn er veel verschillende rechtsbijstandsverzekeringen. U moet er wel op letten dat u geen recht op een pro deo bijstand heeft. Met een pro deo bijstand is een verzekering namelijk niet nodig. U moet ook goed kijken voor welk soort geschillen de verzekering is en of er sprake is van enige overlapping. In een autoverzekering zit vaak al rechtsbijstand, dus het is zonde om teveel daarvoor te betalen. Ook is het handig om te kijken naar een minimum en maximum bedrag wat de verzekering vergoedt. Het zou zonde zijn als u de premies voor niets betaalt. Als u niet alleen woont, is het handig om na te gaan of de verzekering alleen voor u geldt. U wilt immers een goedkope rechtsbijstandsverzekering.